Firul de par

pagina anterioara

Următorul specimen pe care ni l-am propus să-l studiem la microscop a fost un simplu și banal fir de păr. Īn momentul īn care īncepe să crească, firul de păr iese din piele printr-un orificiu īn care se formează rădăcina firului și apoi se īnalță deasupra pielii.

Fig. 1 Fir de păr, obiectiv 10X

Cānd punem părul sub microscop, putem observa că stratul exterior, cuticula, este formată din mici structuri care seamănă cu niște solzi care se suprapun. Acești "solzi", sunt de fapt o proteină numită keratină. Rolul lor este de a proteja firul de păr īmpotriva mediului și de a ajuta la reglarea umidității firelor de păr. Ceea ce dă strălucire firului de păr este uleiul secretat de glanda sebacee.

 

Fig. 2 Fir de sprānceană, obiectiv 10X

 

Fig. 3 Rădăcină de sprānceană, obiectiv 10X

 

 

 

Īn imaginile 2 și 3 poate fi observat īnvelișul exterior al unui fir de sprānceană. La fel ca firul de păr și firul de sprānceană este alcătuit din celule care conțin keratină și care sunt de forma unor solzi, dispuși pe lungimea firului. Mai mult decāt atāt, partea inferioară a firului are o structură asemeni scoarței unui copac. Văzută la microscop, rădăcina firului de sprānceană poate fi comparată cu o suliță.

 

 

 

inapoi la pagina anterioara