Cromoplaste la tomate

pagina anterioara

Cromoplastele sunt plastide colorate īn galben, portocaliu, roşu sau īn nuanţe intermediare. Se găsesc īn petalele florilor, īn fructe, frunze şi chiar īn rădăcini.

Pentru a observa cromoplastele am ales ca prim specimen tomatele. Astfel, am selectat un fruct foarte copt, l-am spălat, am īndepărtat īnvelișul exterior, iar cu ajutorul unui cuțit am realizat o secțiune foarte subține prin partea cărnoasă a fructului. Pentru a ne asigura de reușita experimentului nostru, am realizat mai multe secțiuni, din care ulterior am ales cea mai fină și mai subțire secțiune.

Celula, nucleu

Fig. 1. Cromoplastele la tomate, obiectiv 4X

Pentru īnceput am utilizat obiectivul de 4X, cu ajutorul căruia am putut observa un număr mare de celule de formă sferică sau ovoidală, care conțin cāte un nucleu central și numeroase cromoplaste.

Cromoplaste

 

Fig. 2 Cromoplaste, obiectiv 40X

 

 

Fig. 3 Cromoplaste, obiectiv 40X

 

Așa cum se poate observa din figurile 2 și 3, cromoplastele sunt roșii-portocalii, de formă aciculară (ac) și sunt mai numeroase īn jurul nucleului. Nucleul este componenta de bază a oricărei celule, și așa cum foarte mulți cercetători au afirmat de-a lungul timpului, nucleul este cel care controlează celula. Tot din figurile de mai sus ne putem da seama de modul īn care cromoplastele gravitaționează īn jurul nucleului.

 

Fig. 4 Cromoplaste, obiectiv 10X

 

Fig. 5 Cromoplaste, obiectiv 10X

 

Prezența cromoplastelor de culoare roșie-portocalie este cea care condiționează colorația roșie a fructelor de tomate și nu numai. De asemenea se poate observa repartizarea neuniformă a cromoplastelor īn interiorul celulelor. Dacă unele imagini prin microscop uimesc privitorii prin multitudinea culorilor si formelor care intră īn alcătuirea structurii interne a specimenului analizat și īn cazul cromoplastelor lucrurile stau īn mod identic.

inapoi la pagina anterioara