Oculare SWA Sky-Watcher

pagina anterioara

Aceste oculare multi-coated ofera un camp vizual aparent de 70 grade. Pentru obtinerea acestui camp vizual larg ocularele sunt alcatuite din 8 lentile. Campul vizual este corectat pana la margine in telescoape cu raporturi focale mai mari de f/7. In telescoapele rapide, aberatiile optice ale telescopului (in special coma) sunt vizibile la marginea campului vizual. Ocularele sunt pe formatul 1,25", cu un adaptor permenent la formatul 2", astfel ca pot fi folosite in ambele tipuri de focalizatoare (folosirea pe formatul 2" in oglinzi sau prisme diagonale necesita inainte de utilizare o verificare prealabila ca nu cumva capatul ocularului sa atinga oglinda/prisma). Relieful ocular (distanta dintre prima lentila a ocularului si locul in care trebuie tinut ochiul pentru a observa prin ocular) este mare, aproximativ 20mm, toate modelele prezentand lentile cu un diametru mare pentru un confort maxim al ochilor. Cupele de cauciuc asigura un confort sporit si protectie impotriva luminii externe parazite.

Oculare SWA 70 grade Sky-Watcher

click pentru imagine mai mare

 

Model

Pret cu TVA Disponibilitate
SWA 3,5mm 70grade 595 RON la comanda
SWA 5mm 70 grade 595 RON la comanda
SWA 8mm 70 grade 595 RON la comanda
SWA 13mm 70 grade 595 RON la comanda
SWA 17mm 70 grade 595 RON la comanda

La o analiza comparativa a ocularelor SWA intre 3,5 si 17mm Sky-Watcher cu ocularele Baader Hyperion similare, cu care au caracteristici asemanatoare, dar nu identice, fiind concurentul apropiat al ocularelor SWA Sky-Watcher, acestea din urma s-au dovedit a produce imagini de o calitate mai slaba decat Hyperion: a) Campul vizual este mai curbat in ocularele SWA, iar in reflectoare newtoniene f/5 coma specifica acestor telescoape este mai pregnanta aparand de la jumatatea campului vizual, fata de ocularele Hyperion unde coma apare doar la margine in ultimele 25% din camp; b) Transmisia de lumina in ocularele SWA este mai slaba, fapt observat atat prin analiza vizuala comparativa a transparentei ocularului, cat si prin observatii pe stele unde stele mai slabe erau vizibile in Hyperion, dar abia vizibile sau chiar invizibile in SWA; c) Tot legat de transmisie, antireflexul ocularelor SWA este puternic vizibil, de culoare verzuie, si nu este optimizat pentru fiecare sort de sticla din structura ocularului, fata de antireflexul ocularelor Hyperion optimizat, ce din anumite unghiuri este invizibil; d) Contrastul in ocularele SWA este mai slab decat in Hyperion, fapt observat la detaliile pe planetele Jupiter si Saturn. Desi ocularele SWA nu sunt oculare planetare, la o analiza comparativa a detaliilor vizibile pe aceste doua planete, se observa usor ca unele detalii in benzile lui Jupiter sunt mai usor vizibile in ocularele Hyperion, decat in ocularele SWA; e) Desi constructia mecanica a ocularelor SWA este perfecta, cupele de cauciuc sunt inestetice, realizate din cauciuc ieftin si destul de inconfortabile pentru ochi. In acest sens cupele de cauciuc clasice prezente la ocularele Hyperion sunt mai confortabile.

Per ansamblu ocularele SWA sunt recomandabile in telescoape cu rapoarte focale mai mari de f/7, unde au performante bune, avand si un raport pret-calitate bun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

inapoi la pagina anterioara